AC- of DC-opslag Thuisbatterij: wat is het verschil?

accu ac of dc

Naarmate de energietransitie vordert, neemt ook het belang van efficiënte technologieën voor energieopslag toe. Dit geldt met name voor fotovoltaïsche systemen op de daken van particuliere huishoudens en bedrijven, die elektriciteit produceren op momenten dat er veel zonlicht is, maar die niet altijd onmiddellijk kan worden verbruikt. Dit is waar elektriciteitsopslagsystemen om de hoek komen kijken. Ze helpen om de zelf opgewekte elektriciteit tijdelijk op te slaan en op een later tijdstip te gebruiken. Maar er zijn enkele voorbehouden: Niet alle systemen voor de opslag van elektriciteit zijn hetzelfde. Er zijn verschillende varianten en technologieën.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen AC- en DC-opslagsystemen. Terwijl AC-opslagsystemen wisselstroom opslaan, gebruiken DC-apparaten gelijkstroom. Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen, die moeten worden begrepen om de beste keuze te maken voor je eigen individuele behoeften

In dit artikel worden de verschillen, functies en mogelijke toepassingen van AC- en DC-opslagsystemen uitgelegd. Het doel is om een goede basis te bieden voor het nemen van beslissingen.

Wat is een Thuisbatterij en waarvoor wordt het gebruikt?

Een opslagsysteem voor elektriciteit is in de eerste plaats een technische oplossing voor het opslaan van elektrische energie. Dit maakt het mogelijk om zelf opgewekte elektriciteit te gebruiken, ongeacht wanneer deze wordt opgewekt. Dit is vooral voordelig bij het gebruik van fotovoltaïsche systemen, omdat de elektriciteitsproductie hier afhankelijk is van de respectieve zonnestraling en dienovereenkomstig fluctueert. Een opslagsysteem helpt om deze schommelingen uit te balanceren en het zelfverbruik te maximaliseren door overtollige elektriciteit op te slaan en later te gebruiken.

Welke voordelen biedt een systeem voor de Thuisbatterij?

Het opslaan van elektriciteit in een batterij heeft een aantal voordelen en heeft bijvoorbeeld een positief effect op zelfverbruik en besparingen op elektriciteitskosten.

  • - Verhoogd eigenverbruik & kostenbesparingen: De zelf opgewekte elektriciteit kan ook worden gebruikt als de zon niet schijnt. Hierdoor hoeft er minder elektriciteit te worden teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet en kan er meer elektriciteit worden verbruikt door de gebruiker. Aangezien de teruglevertarieven aanzienlijk lager zijn dan de gebruikelijke elektriciteitsprijzen per kWh, kun je aanzienlijk meer geld besparen met zelfverbruik.
  • - Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet: Minder afhankelijkheid van energieleveranciers en stijgende elektriciteitsprijzen, omdat er minder elektriciteit moet worden gekocht van de leverancier. Elke kilowattuur die je zelf produceert en verbruikt, vergroot je onafhankelijkheid van elektriciteitsleveranciers.
  • - Noodstroomvoorziening: Sommige systemen bieden de mogelijkheid om elektriciteit te leveren als het elektriciteitsnet uitvalt. Hoewel dit meestal extra technische installaties vereist, zijn de extra kosten en inspanningen meestal beheersbaar. In het geval van een stroomstoring kan een huishouden van energie voorzien blijven.
  • - Duurzaamheid: Het efficiëntere gebruik van hernieuwbare energie vermindert de ecologische voetafdruk. Hoe meer zonne-energie kan worden gebruikt, hoe minder klimaatschadelijke energie uit fossiele brandstoffen zoals kolen of olie hoeft te worden gewonnen. Dit vermindert direct de uitstoot en CO2 en heeft minder impact op het klimaat en het milieu.

Huishoudens met fotovoltaïsche systemen in het bijzonder profiteren van de mogelijkheid om overtollige zonne-energie overdag op te slaan en 's avonds of tijdens perioden met weinig zonlicht te gebruiken met een AC of DC elektriciteitsopslagsysteem. Maar niet alleen particuliere huishoudens, ook bedrijven maken steeds meer gebruik van energieopslagsystemen om hun bedrijfskosten te verlagen en hun energievoorziening te optimaliseren.

AC- en DC-opslag Thuisbatterij: definitie en verschillen

De twee soorten opslag verschillen voornamelijk in de manier waarop ze elektriciteit opslaan. Terwijl apparaten met AC-technologie vertrouwen op de opslag van wisselstroom, gebruiken DC-apparaten gelijkstroom. Beide vormen van opslag hebben verschillende voor- en nadelen.

Wat is een AC-opslagunit Thuisbatterij?

Een AC Thuisbatterij (ook wel wisselstroomopslagsysteem genoemd) is een energieopslagsysteem dat alleen elektriciteit opslaat nadat de gelijkstroom van het PV-systeem is omgezet in standaard huishoudelijke wisselstroom. De omzetting vindt plaats via een omvormer, zodat het opslagsysteem flexibel achteraf kan worden geïnstalleerd, ongeacht het bestaande zonnesysteem.

Dit is echter niet helemaal waar, aangezien het AC-opslagsysteem ook gelijkstroom opslaat. De inkomende wisselstroom, die al is omgezet zoals hierboven beschreven, wordt door een omvormer in het opslagsysteem weer omgezet in gelijkstroom. Voor een PV-systeem betekent dit over het algemeen dat de geproduceerde elektriciteit beschikbaar is in gelijkstroom en door een omvormer wordt omgezet in wisselstroom. De wisselstroom stroomt vervolgens naar het opslagsysteem, waar het weer wordt omgezet in gelijkstroom en wordt opgeslagen.

Kenmerken van een AC-opslagunit:

  • ● Kan onafhankelijk van het PV-systeem worden geïnstalleerd
  • ● Ideaal voor montage achteraf op een bestaand zonne-energiesysteem
  • ● Omvormer is absoluut noodzakelijk om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom
  • ● Hogere conversieverliezen door meervoudige conversies
  • ● Kan ook energie van het elektriciteitsnet absorberen
  • ● Geschikt voor dynamisch energiecontract

Tip: Het nieuwe Zendure SolarFlow 2400 AC opslagsysteem is niet zomaar een opslagsysteem voor elektriciteit dat geschikt is voor wisselstroom. Het apparaat kan ook netstroom opslaan en is daarom ideaal in combinatie met een dynamisch energiecontract van honderden energieleveranciers.

De Zendure SolarFlow 2400 AC is een AC-gekoppeld energieopslagsysteem dat slim is geïntegreerd in je thuisnetwerk. Door AC-stroom te gebruiken, kan het efficiënt stroom van het elektriciteitsnet (inclusief uw fotovoltaïsche omvormer) opslaan en in AC-vorm vrijgeven wanneer dat nodig is. Hoewel AC-koppeling twee conversies vereist, bereikt Zendure een AC round-trip efficiëntie tot 93% met geavanceerde SiC halfgeleidertechnologie. De belangrijkste sterke punten van Zendure zijn de uitstekende compatibiliteit en flexibiliteit. Zendure kan eenvoudig worden toegevoegd zonder het bestaande fotovoltaïsche systeem te wijzigen, en is met name geschikt voor huishoudens die al fotovoltaïsche panelen hebben geïnstalleerd maar die hun eigen energieverbruik willen verhogen. Daarnaast ondersteunt de SolarFlow 2400 AC ook opladen via het elektriciteitsnet, maakt het verschillende toepassingsscenario's mogelijk, zoals energiezuinige opslag en noodstroomvoorziening, en kan het ook onafhankelijk zonder fotovoltaïsch systeem worden gebruikt.

Zendure SolarFlow 2400 AC

Wat is een DC-opslagsysteem Thuisbatterij?

Een DC-opslagsysteem daarentegen slaat de gegenereerde gelijkstroom direct op voordat deze wordt omgezet in standaard huishoudelijke wisselstroom. Dit leidt over het algemeen tot lagere energieverliezen omdat er maar één omzetting nodig is.

Kenmerken van een DC-opslagunit:

  • ● Directe aansluiting op fotovoltaïsch systeem mogelijk (gebruik van gelijkstroom).
  • ● Lagere conversieverliezen, omdat directe opslag als gelijkstroom mogelijk is.
  • ● Meestal kostenefficiënter in nieuwe installaties, omdat er geen extra omvormer nodig is.

Zendure SolarFlow 800 Pro is een efficiënte, in DC-opslag geïntegreerde 800W micro-omvormer die rechtstreeks wordt aangesloten op zonnepanelen. Hij laadt accu's primair op met zonne-energie en vereist alleen DC-AC conversie bij het ontladen. Dankzij de 48V-technologie en GaN-componenten bereikt hij een piekrendement tot 96%. Nog slimmer is dat hij bidirectioneel laden en ontladen ondersteunt, zodat je netstroom kunt opslaan in tijden van lage elektriciteitsprijzen en deze weer kunt vrijgeven op piekmomenten om nog meer elektriciteitskosten te besparen. De SolarFlow 800 Pro is de ideale keuze voor een opslagsysteem voor balkoncentrales dat u helpt uw energieverbruik te optimaliseren en kosten te besparen!

Zendure SolarFlow 800 Pro

AC- en DC-opslagsystemen in directe vergelijking

Criterium

AC-opslag

DC-opslag

Installatie

Gemakkelijk achteraf aan te brengen

Ideaal voor nieuwe systemen

Conversie verliezen

Hoger verlies door dubbele conversie (DC AC DC AC)

Lager, want slechts één conversie (DC AC)

Kosten

Vaak hogere aanschafkosten

Kostenefficiënter voor nieuwe gebouwen

Compatibiliteit

Kan onafhankelijk van het zonnesysteem worden gebruikt

Moet passen bij het PV-systeem

Wat is beter - wisselstroom of gelijkstroom?

De keuze tussen een AC- of DC-opslagsysteem hangt grotendeels af van welke batterij wordt gebruikt en welk systeem het beste past bij het bestaande of geplande fotovoltaïsche systeem.

Voor- en nadelen van AC-gekoppelde accu's

AC batterijopslagsystemen kunnen flexibel worden gebruikt en onafhankelijk van het zonne-energiesysteem worden geïnstalleerd. Ze zijn ideaal als een bestaand fotovoltaïsch systeem achteraf moet worden geïnstalleerd, omdat ze gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in het bestaande elektriciteitsnet.

Voordelen: Een groot voordeel van AC-oplossingen is dat ze ook achteraf kunnen worden geïnstalleerd en onafhankelijk van een bestaand PV-systeem kunnen functioneren. Bovendien is deze variant compatibel met verschillende omvormers en geschikt voor gebruik met dynamische elektriciteitstarieven.

Nadelen: De nadelen zijn iets hogere conversieverliezen, omdat de elektriciteit twee keer moet worden omgezet - van gelijkstroom naar wisselstroom en weer terug. De extra omvormer zorgt ook voor iets hogere kosten.

Voor- en nadelen van accu's met gelijkstroomkoppeling

DC-opslagsystemen werken rechtstreeks met de gelijkstroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen. Hierdoor kan de elektriciteit efficiënter worden opgeslagen voordat deze wordt omgezet in wisselstroom. Deze oplossing is bijzonder geschikt voor nieuwe gebouwen of als er een nieuw PV-systeem gepland is.

Voordelen: Het voordeel van deze variant is dat er minder energie verloren gaat door slechts één omzetting, waardoor het bijzonder efficiënt is. Het is ook kosteneffectief voor nieuwe systemen en maakt directe koppeling met het zonnesysteem mogelijk.

Nadelen: Achteraf aanpassen is echter moeilijker omdat er een directe verbinding met het PV-systeem nodig is. Hoewel de extra omvormer (in vergelijking met de AC-variant) overbodig is, zijn de installatiekosten vaak hoger. Deze oplossing is ook minder flexibel in de toepassing.

AC of DC: Welk opslagsysteem heb ik nodig?

De keuze voor een AC- of DC-opslagsysteem hangt af van verschillende factoren die afzonderlijk moeten worden geëvalueerd. Hier zijn de belangrijkste criteria die moeten worden overwogen bij het maken van uw keuze:

Bestaand of nieuw fotovoltaïsch systeem?

Een AC-opslagsysteem wordt over het algemeen aanbevolen voor een bestaand PV-systeem, omdat het eenvoudig en gemakkelijk achteraf kan worden geïnstalleerd en ook onafhankelijk van de bestaande omvormer werkt. Als er daarentegen een volledig nieuw systeem wordt gepland, is een DC-opslagsysteem vaak de betere keuze. Het werkt efficiënter en kan rechtstreeks op het PV-systeem worden aangesloten.

Flexibiliteit en gebruiksgedrag

Beide systemen helpen om het eigen verbruik te maximaliseren, hoewel DC-opslagsystemen bijzonder efficiënt zijn vanwege hun lagere energieverliezen. Wie waarde hecht aan een noodstroomvoorziening, moet weten dat veel AC-opslagsystemen al een geïntegreerde noodstroomfunctie hebben. Op het gebied van flexibiliteit bieden AC-systemen ook een groot voordeel, omdat ze gemakkelijker uit te breiden of aan te passen zijn.

Technische randvoorwaarden

AC-opslagsystemen hebben hun eigen omvormer nodig, wat meestal geen probleem is bij bestaande systemen. Bij het plannen van een DC-opslagsysteem moet echter worden gecontroleerd of de bestaande omvormer compatibel is. In termen van benodigde ruimte en installatie kunnen DC-opslagsystemen iets compacter zijn, maar vereisen over het algemeen meer zorgvuldige planning en harmonisatie van de componenten.

Budget

AC-opslagsystemen zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar zijn gemakkelijker te installeren.

Als u op zoek bent naar een kosteneffectief, flexibel AC opslagsysteem, dan is de Zendure SolarFlow 2400 AC een bidirectioneel AC opslagsysteem met noodstroomfunctie in plug-and-play stijl voor eenvoudige en flexibele installatie.

AC-opslag achteraf aanpassen - Waar moet je op letten?

Het achteraf inbouwen van een AC-opslagsysteem is een aantrekkelijke optie om bestaande fotovoltaïsche systemen efficiënt uit te breiden en het eigen verbruik aanzienlijk te verhogen. Er moet echter rekening worden gehouden met een aantal aspecten om ervoor te zorgen dat de retrofit soepel verloopt:

1. compatibiliteit controleren

Niet elk opslagsysteem is compatibel met elk fotovoltaïsch systeem. Voordat u een AC-opslagsysteem selecteert, moet u controleren of het bestaande PV-systeem en de omvormer voldoen aan de technische vereisten van het gewenste opslagsysteem.

2.elektrische infrastructuur evalueren

Een professionele beoordeling van de huisaansluiting en stroomverdeling door een elektricien is aan te raden. Sommige opslagunits vereisen extra zekeringen of ruimte in de zekeringkast.

3. Houd rekening met de benodigde ruimte

Afhankelijk van het model en de capaciteit vereisen AC-opslagsystemen een bepaalde hoeveelheid ruimte in huis of in de kelder. De installatie moet zo dicht mogelijk bij het aansluitpunt op het elektriciteitsnet gebeuren om lijnverliezen te minimaliseren.

4. installatiekosten berekenen

Naast de opslagtank zelf zijn er ook kosten voor installatie, elektriciteit en eventuele ombouw. Een offerte op maat van een erkend installatiebedrijf geeft informatie over de totale prijs.

5. overweeg uitbreidingsopties

Sommige AC-opslagsystemen kunnen modulair worden uitgebreid. Als je je PV-systeem of opslagsysteem in de toekomst wilt uitbreiden, moet je vanaf het begin kiezen voor een geschikt systeem.

Wat is goedkoper - AC of DC opslag?

Een doorslaggevende factor bij de keuze tussen AC- en DC-opslagsystemen zijn de kosten. In dit geval bestaan deze uit de aankoop- en installatiekosten enerzijds en de bedrijfskosten anderzijds. Mogelijke subsidies spelen ook een belangrijke rol bij het berekenen van de kosten van een systeem voor de opslag van elektriciteit.

Aankoopkosten

AC-opslagsystemen hebben meestal hun eigen omvormer en zijn iets duurder in aanschaf, maar zijn bijzonder compatibel met bestaande PV-systemen - ideaal voor installatie achteraf. DC-opslagsystemen kunnen daarentegen efficiënt worden geïntegreerd in het totale systeem in nieuwbouwprojecten, wat vaak resulteert in lagere totale kosten en de efficiëntie van het systeem verhoogt.

Installatiekosten

AC-systemen maken indruk met hun modulaire ontwerp en zijn eenvoudig en ongecompliceerd te installeren, vooral voor bestaande systemen. DC-systemen daarentegen vereisen een nauwkeurigere planning en coördinatie met het PV-systeem, wat de installatie-inspanning kan verhogen - maar ze bieden een efficiëntere totaaloplossing voor nieuwe systemen.

Bedrijfskosten en efficiëntie

AC-opslagsystemen hebben een iets hoger energieverlies door de dubbele conversie van gelijkstroom naar wisselstroom en weer terug, wat op de lange termijn invloed kan hebben op de efficiëntie en kosteneffectiviteit. DC-opslagsystemen werken daarentegen efficiënter omdat ze de elektriciteit direct opslaan en dus de omzettingsverliezen minimaliseren - wat in de loop der jaren energiekosten bespaart.

Kosteneffectiviteit op lange termijn

Hoewel AC-opslagsystemen iets duurder kunnen zijn in aanschaf, maakt hun flexibiliteit ze tot een goede retrofit-optie. DC-opslagsystemen scoren daarentegen voor hun lagere bedrijfskosten en hogere efficiëntie, wat vooral de moeite waard is voor nieuwbouw of uitgebreide moderniseringen.

Conclusie: AC of DC opslag - wat is de betere keuze?

De keuze tussen een AC- of DC-opslagsysteem hangt af van het bestaande of geplande fotovoltaïsche systeem. AC-opslagsystemen zijn zeer geschikt om bestaande systemen achteraf aan te passen, maar zijn minder efficiënt vanwege hogere conversieverliezen. DC-opslagsystemen zijn efficiënter voor nieuwe systemen omdat ze de gelijkstroom direct opslaan, maar vereisen een nauwkeurigere planning.


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.