Wanneer Stopt de Salderingsregeling? Ontdek de Gevolgen en Bereid U Voor!

Zendure SolarFlow Hyper 2000

Heeft u zonnepanelen? Dan profiteert u op dit moment nog van de salderingsregeling, waarmee u teruggeleverde stroom mag wegstrepen tegen uw eigen verbruik. Door deze salderingsregeling zijn zonnepanelen financieel aantrekkelijk. Maar deze regeling stopt binnenkort, en dat roept veel vragen op.

Wanneer stopt de salderingsregeling? Wat betekent dit voor uw energierekening en de terugverdientijd van uw zonnepanelen? In dit artikel ontdekt u alles wat u moet weten én hoe u zich goed kunt voorbereiden.

Wat is salderen?

Om te begrijpen wat het stoppen van de salderingsregeling voor u betekent, is het belangrijk om te weten wat salderen inhoudt. Wat is salderen nu eigenlijk precies?

Met salderen kunt u teruggeleverde zonnestroom wegstrepen tegen de stroom die u uit het elektriciteitsnet verbruikt. Dit kan de energierekening flink verlagen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de salderingsregeling zonnepanelen, een regeling die de overheid heeft ingesteld om duurzaamheid te stimuleren. Dit is voor huiseigenaren natuurlijk een fantastische manier om optimaal te profiteren van hun zonnepanelen.

De salderingsregeling maakt zonnepanelen bovendien extra aantrekkelijk omdat u geen belasting betaalt over gesaldeerde stroom. En wanneer u meer energie opwekt dan u verbruikt, ontvangt u een vergoeding voor het overschot.

Maar nu rijst de hamvraag: Wanneer stopt de salderingsregeling zonnepanelen? Dit is momenteel een veelbesproken onderwerp onder huiseigenaren, omdat het grote financiële gevolgen kan hebben. Laten we hier dus eens dieper op ingaan.

Wanneer stopt de salderingsregeling?

We weten inmiddels dat de salderingsregeling zonnepanelen enorm aantrekkelijk maakt voor huiseigenaren. Dankzij deze regeling zijn zonnepanelen financieel interessant voor een breed publiek. Maar nu de saldering stopt in 2027, rijst de vraag of dit zo blijft. Laten we eerst eens duidelijk in kaart brengen wanneer de salderingsregeling precies eindigt.

Met ingang van 1 januari 2027 stopt de salderingsregeling volledig, zonder geleidelijke afbouw. Dit betekent dat huishoudens en kleine bedrijven met zonnepanelen geen stroom meer kunnen salderen. Oorspronkelijk zou de regeling langzaam worden afgebouwd tot 2031, maar de overheid heeft na nieuw overleg besloten om deze eerder te beëindigen.

Hoewel zonnepaneelbezitters vanaf 2027 definitief niet meer mogen salderen, krijgen ze nog wel een redelijke vergoeding voor teruggeleverde stroom. Energieleveranciers zijn verplicht om minstens 50% van de kale stroomprijs te betalen voor elke kWh die wordt teruggeleverd. Deze minimale terugleververgoeding zal in ieder geval tot 1 januari 2030 van kracht blijven.

Nu de saldering zonnepanelen stopt in 2027, vragen veel mensen zich af of het nog wel rendabel is om zonnepanelen te installeren. Er gaat immers veel veranderen. Dit roept bij velen de volgende vraag op: Waarom stopt de salderingsregeling? Laten we dieper ingaan op de redenen achter deze toch wel ingrijpende beslissing.

Waarom stopt de salderingsregeling?

De salderingsregeling bestaat sinds 2004 en is dus al ruim 20 jaar van kracht. Deze regeling was oorspronkelijk ingevoerd om verduurzaming onder huiseigenaren te stimuleren. De financiële voordelen van de salderingsregeling waren dermate interessant dat steeds meer mensen kozen voor de installatie van zonnepanelen. Het kabinet heeft er nu voor gekozen om de salderingsregeling af te schaffen. Hier zijn diverse redenen voor. Hieronder vindt u een beknopte uiteenzetting.

1. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en werken efficiënter

Waar de aanschaf van zonnepanelen vroeger voor slechts een kleine groep huishoudens betaalbaar was, is hier door de jaren heen zeker verandering in gekomen. Zonnepanelen zijn goedkoper geworden en werken bovendien steeds efficiënter. Zodoende stelt het kabinet dat de aanschaf van zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling nog steeds interessant blijft.

Veel huishoudens die reeds over zonnepanelen beschikken en veel geld besparen met de salderingsregeling, zijn het hier echter niet volledig mee eens. Dat is natuurlijk begrijpelijk. Er ontstaat immers een grotere kostenpost wanneer het voordeel van de salderingsregeling wegvalt. Maar dit is met slim gebruik van energie gelukkig te minimaliseren. Hierover vertellen we u later meer.

2. Men wil huishoudens stimuleren om zelf opgewekte stroom te gebruiken

Met de afschaffing van de salderingsregeling hoopt het kabinet huishoudens te stimuleren om zonne-energie zelf te gebruiken in plaats van deze terug te leveren aan het energienet. Dit zorgt voor minder druk op het elektriciteitsnet, en dat is nodig want de druk loopt de laatste tijd enorm op. Het kabinet wil de kans op overbelasting van het elektriciteitsnet dus minimaliseren door de salderingsregeling te stoppen.

3. Salderen kost energiebedrijven geld

De salderingsregeling heeft er door de jaren heen voor gezorgd dat veel energiebedrijven hun prijzen verhogen. Deze regeling kost energieleveranciers immers geld, waardoor ze elders moeten inlopen. De verhoogde energieprijzen zijn echter niet enkel voor zonnepaneelbezitters, maar voor iedereen. Dit vindt het kabinet niet eerlijk tegenover huishoudens en bedrijven die geen zonnepanelen kunnen aanschaffen. Door de salderingsregeling af te schaffen probeert men dus meer gelijkheid te creëren.

4. De overheid ontvangt minder belastinginkomsten door de salderingsregeling

Zoals eerder in dit artikel al kort aangestipt, betaalt de consument over gesaldeerde stroom geen belasting en btw. Wanneer de salderingsregeling stopt zal de overheid dus meer belastinginkomsten gaan ontvangen uit energiebelasting. Dit was voor het kabinet dan ook een interessante reden om de salderingsregeling uiteindelijk toch te stoppen.

Wat betekent dit voor huishoudens met zonnepanelen?

De afschaffing van de salderingsregeling heeft gevolgen voor veel huishoudens, zowel met als zonder zonnepanelen. Wij hebben de grootste gevolgen voor u op een rijtje gezet.

  • Huishoudens zonder zonnepanelen twijfelen over de aanschaf hiervan: In verband met de langere terugverdientijd vragen veel mensen zich af of zonnepanelen nog wel rendabel zijn.
  • Huishoudens mét zonnepanelen ontvangen een vergoeding: In plaats van de mogelijkheid van een volledige saldering, zullen huishoudens met zonnepanelen een vergoeding ontvangen voor de teruggeleverde stroom.
  • De energierekening zal stijgen: Huishoudens en kleine bedrijven met zonnepanelen zullen merken dat vanaf 2027 de energierekening zal veranderen. Deze zal ondanks de vergoeding toch gaan stijgen. De hoogte van deze stijging is afhankelijk van hoeveel eigen stroom u verbruikt. Het doel is om huishoudens te stimuleren zoveel mogelijk opgewekte stroom direct zelf te gebruiken. Dit is immers gunstig voor de energietransitie.
  • Zonnepaneelbezitters zullen op een slimmere manier met energie om moeten gaan: Huishoudelijke apparaten laten draaien op gunstige tijden of gebruik maken van slimme tools. Later in dit artikel volgen meer nuttige tips!

Liggen er veel zonnepanelen op uw dak? Meer dan u zelf kunt verbruiken? Dan is de aanschaf van een thuisbatterij een interessante overweging. Deze tool stelt huishoudens in staat om overtollige zonne-energie op te slaan en op een later moment te gebruiken. Zeer interessant dus wanneer de salderingsregeling stopt.

Hoe kunt u uw eigen verbruik maximaliseren?

Met de aangekondigde stop van de salderingsregeling is het voor veel huishoudens noodzakelijk om stappen te ondernemen. Mensen zullen immers op zoek moeten gaan naar andere manieren om te bezuinigen en het financiële voordeel van de vroegere salderingsregeling op te vangen. Hieronder vindt u enkele stappen om uw eigen verbruik te maximaliseren en geld te besparen!

Stap 1: Maak gebruik van slimme apparaten

Huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en vaatwassers kunt u het beste laten draaien tijdens de piekuren van de zon. Op deze manier kan de opgewekte zonnestroom direct gebruikt worden. Stel uw apparaten dus gunstig in zodat u volop kunt profiteren van zonne-energie.

Ook het opladen van elektrische voertuigen kunt u het beste doen tijdens de zonuren. Op deze manier maakt u efficiënt gebruik van de stroom en houdt u de kosten laag.

Stap 2: Energiebeheersystemen voor thuis

Er zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen voor energiebewaking op de markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme stekkers en schakelaars die in huis gebruikt kunnen worden. Deze beschikken over geavanceerde functies die het bijvoorbeeld mogelijk maken om apparaten op afstand te bedienen en zodoende slim te kunnen plannen.

Stap 3: Oplossingen voor batterijopslag

De meest efficiënte manier om niet te afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet is het opslaan van overtollige zonne-energie voor later gebruik. Dit kan worden gedaan met een handige thuisbatterij. Bijvoorbeeld met de slimme Zendure SolarFlow Hyper 2000. Laten we eens kijken wat deze thuisbatterij voor uw huishouden kan betekenen!

Zendure SolarFlow Hyper 2000: Een Slimme Plug-in Thuisbatterij Oplossing

Met de aangekondigde stop van de salderingsregeling wordt een thuisbatterij met stekker steeds interessanter voor zonnepaneelbezitters. De Zendure SolarFlow Hyper 2000 biedt een eenvoudige plug-in oplossing om opgewekte zonne-energie op te slaan en later te gebruiken, waardoor u minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en flink kunt besparen op uw energiekosten.

Deze slimme thuisbatterij met stekker stelt u in staat om zonne-energie tijdens piekuren op te slaan en in te zetten wanneer het nodig is.

De SolarFlow Hyper 2000 maakt gebruik van een geavanceerd plug-and-play ontwerp, dat geen ingewikkeld installatieproces vereist en zelfs voor beginners in de elektrische wereld snel te installeren is. Het uitbreidbare batterijcapaciteitsontwerp stelt je in staat om te kopen op basis van je eigen behoeften, met een maximale uitbreiding tot 23.04kWh. Door de SolarFlow Hyper 2000 in je huis te installeren, kun je effectief het zonne-energiebeheer en de opslag van zelf geproduceerde zonne-energie beheren. Overdag kan overtollige energie geproduceerd door zonnepanelen worden opgeslagen in de batterij van de SolarFlow Hyper 2000. 's Nachts of tijdens piekuren kan deze opgeslagen energie worden gebruikt om huishoudelijke apparaten te laten draaien, waaronder krachtige airconditioners, koelkasten en laagvermogen Wi-Fi-routers, verlichting en laptops.

Zendure SolarFlow Hyper 2000

Wilt u meer weten over deze innovatieve oplossing en hoe het uw huishouden kan helpen? Lees hier alles over de Zendure SolarFlow Hyper 2000!

Veelgestelde vragen afschaffen salderingsregeling

De stop van de salderingsregeling brengt voor zonnepaneelbezitters veel vragen met zich mee. Hieronder geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen.

1. Kan ik mijn analoge meter behouden?

Wanneer de salderingsregeling in 2027 stopt, is het niet meer mogelijk om uw analoge meter te behouden. Het is dan namelijk belangrijk dat zonnepaneelbezitters beschikken over een meter die de levering en de teruglevering apart opmeet. De overstap naar een digitale of slimme meter is dus onvermijdelijk. Vanaf 2025 zullen de eerste stappen gezet worden in de vervanging van de analoge meters.

2. Salderen tot wanneer mogelijk, en kan ik onbeperkt salderen?

Tot 1 januari 2027 is het nog mogelijk om energieverbruik te verrekenen, oftewel om te salderen. Echter kunt u niet onbeperkt salderen. Wanneer u meer stroom aanlevert dan afneemt, blijft er een deel over dat dus niet verrekent meer kan worden. Voor dit deel bestaat er een vergoeding. De hoogte van deze teruglevergoeding verschilt per leverancier.

3. Wat zijn de nadelen van salderen?

Voor huishoudens met zonnepanelen heeft salderen veel voordelen. Toch komen er ook enkele nadelen bij kijken die invloed hebben op de gehele samenleving. Zo bestaat het risico dat het elektriciteitsnet sneller overbelast kan raken. Nog een nadeel zijn hogere stroomkosten, wat extra nadelig is voor huishoudens zonder zonnepanelen.

Dus wanneer stopt de salderingsregeling en wat kunt u doen?

De komende tijd kunt u nog profiteren van de financiële voordelen die de salderingsregeling met zich meebrengt, maar vanaf 1 januari 2027 stopt deze regeling. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om uw teruggeleverde energie weg te strepen tegen uw verbruik. Om de hogere energierekening binnen de perken te houden, is het aan te raden om slimme stappen te zetten in uw persoonlijke energie gebruik. Een goed en effectief voorbeeld hiervan is de aanschaf van een thuisbatterij met stekker. Bekijk de Zendure SolarFlow Hyper 2000!


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.